top of page
  • Writer's pictureVille Tuovinen

Muutama sana kynästä


"Kynä on väline, jolla voi piirtää tai kirjoittaa erilaisille pinnoille... Sana kynä tarkoittaa varsinaisesti linnunsulan onttoa ruoto-osaa, ja vasta myöhemmin sanan merkitys laajeni tarkoittamaan myös kirjoitusvälinettä, aluksi luonnollisesti sulkakynää. Alkuperäiseen, varsinaiseen merkitykseen viittaa verbi kyniä."

- Wikipedia, 3.5.2021Olen sitä mieltä, että tuo määritelmä kaipaisi päivitystä, sillä jo vuosituhansien ajan kynä on ollut väline oppimiseen, muistamiseen, kertomiseen. Kynän avulla kirjoitamme, luonnostelemme, luomme sekä jaamme elämämme merkityksellisimpiä asioita. Käsin kirjoittaminen ja piirtäminen ovatkin poikkeuksellisella tavalla yhteydessä muistiin ja oppimiseen.


Kuten aivotutkija Mona Moisala toteaa artikkelissaan Käsinkirjoittaminen auttaa oppimaan, kirjoittaminen ei ole vain älyllistä toimintaa, vaan kehon ja aivojen yhteispeliä. Siispä, kun lapsesi tai oppilaasi seuraavan kerran valittaa, että ei ole tekemistä, voit huoletta padin tai puhelimen sijaan antaa hänelle kynän ja paperia. Ja sama pätee myös vanhempiin. Ellei sitten satu omistamaan kosketusnäytöllistä laitetta styluskynän kanssa. Se on taas oma juttunsa se. Nimittäin digitaalisen oppimisen tulevaisuus.


Niin, se määritelmä. Minun versioni on:

"Kynä on väline, jolla voi piirtää tai kirjoittaa erilaisille pinnoille sekä oppia ja hahmottaa maailmaa."38 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page